Dr. Daniela Catanas | Clinica dermatologie, estetica faciala

Cum ne mentinem frumusetea naturala in functie de generatia din care facem parte!

Frumoasa si sanatoasa la orice varsta – acesta este sloganul cabinetului nostru! Si…pentru ca am fost intrebata deseori care sunt tratamentele prin care ne mentinem frumusetea naturala, am decis sa explic pe larg care sunt generatiile si care sunt recomandarile mele.

In acest moment, la nivel mondial avem 5 generatii care traiesc si formeaza cadrul social global. Noi medicii, avem posibilitatea sa tratam si sa prevenim diverse afectiuni si patologii aparute in cadrul tuturor acestor generatii.


Baby Boomers – este generatia celor nascuti intre anii 1945 – 1964 cu varste cuprinse intre 56 si 75 de ani. Numele acesteia se explica prin faptul ca, in perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, statele lumii au cunoscut o perioada de inflorire si prosperitate economica si ca urmare natalitatea in randul populatiei a crescut. Persoanele din aceasta generatie de cele mai multe ori au probleme cu pielea datorita trecerii timpului, expunerilor solare repetate in trecut, dar si datorita unor afectiuni cronice sistemice. Legat de partea de estetica, tratamentele trebuie sa fie de tip stimulare colagen, hidratare si sa fie foarte, foarte discrete. Nu vor schimbari mari, dar vor sa se simta foarte bine in pielea lor, la varsta pe care o au.


Problemele estetice cu care se confrunta generatia Baby Boomers

Aceasta generatie deoarece nu a beneficiat din timp de tratamentele revolutionare de azi, a imbatranit foarte natural. Observam la aceste persoane, aspectele tipice de imbatranire, precum resorbtiile osoase de la nivelul maxilarului, madibulei si pometilor, laxitate tegumentara, ligamentara si musculara, deplasarea compartimentelor fetei etc. Toate aceste modificari anatomice se traduc prin ptoza/ lasarea si deplasarea compartimentelor fetei peste linia mandibulara, barbie dubla, riduri statice si dinamice, pleoape si sprancene cazute, barbie inversata.

 

Practic avem 3 aspecte ce au nevoie de corectie: 

  1. lipsa de volum la nivelul profund al fetei, datorata resorbtiilor osoase;
  2. lipsa de contur si deplasarea compartimentelor fetei, cu accentuarea santului nazogenian, cearcanelor, obraji cazuti, barbie dubla, stergerea liniei mandibulare;
  3. pierdere elasticitate piele, foto si crono imbatranire, cu riduri statice si dinamice,  santuri accentuate la nivelul nasului si a marionetelor.

 

Expertii propun 2 tipuri de abordari in functie de varsta pacientului, de gradul de severitate al imbatranirii, de stilul de viata. 

  1. Abordare chirurgicala, radicala, prin care se indeparteaza excesul de piele, se repozitioneaza compartimentele fetei, eventual se suplimenteaza cu un transfer de  grasime proprie.
  2. Abordare nechirurgicala, daca severitatea imbatranirii nu este atat de mare, nu exista o ptoza si o deplasare foarte mare a compartimentelor fetei.

♦ Tratamentul, in acest caz, se va face in etape, incercand sa se atinga cat mai multe obiective. Cel mai indicat este liftingul  nechirurgical realizat cu ajutorul firelor resorbabile, combinat cu un tratament de stimulare de colagen. Aceste tratamente, trebuie facute in etape, la interval de 3-4-6 luni pana se obtine regenerarea dorita, liftingul si stimularea tesuturilor;
♦ Pentru lifting, se poate completa cu acid hialuronic/ Radiesse mai ales daca vrem sa refacem zona fruntii, tamplelor si linia mandibulara,;
♦ Santurile nazogeniene accentuate se pot umple cu acid hialuronic sau cu fire spiralate de colagen;
♦ Tot la aceasta generatie se impune si refacerea zonei periorale, in special tratarea ridurilor de la nivelul buzei superioare si inferioare;
♦ O alta procedura indicata este liftingul cu ajutorul laserului cu fibra optica Eufoton/ Aton;
♦ Tratarea / refacerea zonei perioculare, a cearcanelor, pungilor de sub ochi, si a tesutului cutanat ridat se poate realiza si cu ajutorul laserului Resurfacing, Plasmage  si a firelor de colagen;
♦ Peelingurile chimice medii sau profunde, imbunatatesc textura pielii si pot fi repetate la intervale de timp bine definite, sau realizate in combinatie cu alte tipuri de de lasere.

 

De retinut este faptul ca, raspunsul la aceste tratamente este mai lent, resursa de colagen din piele nu mai este foarte bogata si de aceea se recomanda repetarea procedurii sau combinarea mai multor terapii, pentru a avea un raspuns bun si de durata. 

Chiar daca se opteaza pentru un tratament chirurgical de lifting, se recomanda la un interval de timp dupa procedura chirurgicala sa se inceapa o serie de tratamente destinate refacerii elasticitatii si colegenului din tegument. In felul acesta, se mentine rezultatul operatiei, iar pielea isi va mentine fermitatea.

 

Generatia X – include persoanele nascute intre 1965 si 1980, avand varste cuprinse intre 40 si 55 de ani. Aceasta generatie sufera de cele mai multe afectiuni de piele datorita stilului de viata, stres in principal, afectand atat pielea capului, fetei, dar si corpul.

Pe de alta parte, este generatia care si-a schimbat radical stilul de viata vs generatia boomers, si ca atare sunt plini de vitalitate, au mai putine sanse sa faca boli cronice si speranta de viata este mai mare. Aceasta generatie are nevoie cel mai mult de tratamente estetice de intinerire, rejuvenare  prin stimulare de colagen, de contracarare a efectelor imbatranirii precoce, de tratamente de mentinere. Aspectul exterior ar trebui sa fie in armonie cu ceea ce simt in interior.

 

Problemele estetice cu care se confrunta Generatia X 

Problemele cele mai mari apar datorita conturului fetei slab definit, in special la nivelul pometilor si la nivelul liniei mandibulare. Un alt aspect foarte important este pierderea sau slabirea colagenului din piele care se traduce prin piele subtiata, ridata, patata, lipsita de fermitate si elasticitate.

 

Practic avem 2 obiective majore in tratamentul acestei generatii:

1 Refacerea conturului si a volumului fetei.

2. Refacerea calitatii pielii atat de la nivelul fetei cat si de la nivelul gatului, decolteului si mainilor.

 

Tratamentele recomandate sunt: 

♦ Refacere si mentinere contur si volum  facial cu ajutorul firelor resorbabile de tip PDO, PCL, PLA sau cu ajutorul acidului hialuronic;
♦ O alta metoda pentru refacerea si pastrarea conturului si volumului este cu ajutorul Radiesse, filler care contine hidroxilapatita, un biostimulator de colagen;
♦ Refacerea volumului si conturului facial se poate realiza si prin umplerea cu grasimea proprie;
♦ Lifting facial prin laser cu fibra optica - Endolift de la ATON/ EUFOTON;
♦ Bionutrilift prin biostimulatori de tip Radiesse, Sculptra si Ellanse, prin care se obtine atat un lifting, un conturing al fetei, dar si o stimulare de colagen;
♦ Tratamente pentru refacerea calitatii pielii, rejuvenare si stimulare, prin acid hialuronic, mezoterapie cu vitamine si aminoacizi, biostimulatori de tip Sculptra, Radiesse;
♦ Tratamente cu laser Resurfacing ATON/ EUFOTON combinate cu peelinguri chimice de tip PRX, atat pentru fata, cat si pentru maini, gat, decolteu;
♦ Corectie barbie dubla prin topire grasime cu enzime lipolitice sau substante lipolitice de tip BP Serum, L carnitina, Phorphatidilcolina, extract de anghinare, acid deoxicolic etc;
♦ Ridicare sprancene si repozitionarea lor cu ajutorul firelor resorbabile sau prin fillere de tip acid hialuronic;
♦ Corectie volumetrie periorala, tratare riduri fine periorale;
♦ Corectie sant nazogenian;
♦ Corectie zona cearcanelor si perioculare cu acid hialuronic, laser Plasmage, fire resorbabile PDO;
♦ Tratament riduri frunte, perioculare, glabela (intre sprancene) cu ajutorul toxinei botulinice sau umplere cu acid hialuronic. Recomandate sunt si firele resorbabile de tip PDO;
♦ Refacerea liniei mandibulare, menton, unghi mandibular cu ajutorul firelor resorbabile si a acidului hialuronic;
♦ Tratament de regenerare prin celule stem, indicat pentru scalp, fata, gat si decolteu;
♦ Tratament de biostimulare cu Bionutrilift pentru zona fetei, gatului, si a decolteului;
♦ Refacere elasticitate tegument prin plasma ionizata Plasmage, tratament ce poate fi combinat cu peelingul PRX, atat pentru fata, gat si decolteu;
♦ Blefaroplastie nechirurgicala cu plasma ionizata Plasmage;
♦ Corectie nas imperfectiuni si ridicarea varfului nasului cu acid hialuronic/ Radiesse;
♦ Tratamente de curatare si stimulare prin microdermabraziune, terapie cu microace, oxygenoterapie, tratamente cu radiofrecventa si ultrasunete. Acestea ar trebui repetate la 1-1,5 luni, regulat.

 

Recomadarea noastra este ca aceste tratamente sa se realizeze treptat, pe zone bine definite, respectand fizionomia fetei, pentru un aspect final foarte natural. De asemenea, recomandam tratamente de intretinere la fiecare 6 luni sau la 1 an, pentru a mentine pe o perioada de ani de zile efectul tratamentelor anterioare.

 

Generatia Y, cunoscuta si sub numele de Millenials, este formata din adultii zilelor noastre, cei nascuti intre 1981 si 1995, avand varste cuprinse  intre 24 si 39 de ani. Ei sunt cei care au crescut odata cu tehnologia, cu smartphone si social media.

Sunt persoane care adopta noutatea, sunt dornice sa incerce lucruri noi, se adapteaza relativ repede si nu au prejudecati.

Problemele dermatologice severe sunt rare in cadrul generatiei lor, pun foarte mare accent pe preventie si inteleg importanta ei. Vin relativ des la medic pentru probleme chiar usoare si medii, incearca sa trateze cat mai devreme orice afectiune si pun accent pe produsele naturale cu ingredienti activi nesintetici.

Cei din Generatia Y sau Millenials, dau o importanta mare aspectului lor, atat al corpului cat si al fetei. Sunt deschisi la tratamente de infrumusetare, de corectare a micilor defecte ale fetei si corpului. Iubesc tratamentele pentru pometi, buze, linie mandibulara, riduri perioculare, tratamentele de hidratare si stimulare de colagen.

 

Tratamentele recomandate sunt: 

♦ Mentinerea hidratarii si a colagenului din piele prin tratamente regulate de hidratare si stimulare de tip : microderabraziune, mezoterapie cu vitamine, hidratare cu acid hialuronic, peeling chimic usor, terapie PRP (Vampir), laser resurfacing, tratament Octoline, Oxigenoterapie, Dermapen- terapie cu microace;
♦ Infrumusetare prin redefinirea pometilor si a obrajilor, pentru un aspect de V shape al fetei;
♦ Redefinirea si marirea buzelor, pentru a obtine un echilibru perfect al fetei;
♦ Conturarea liniei mandibulare si obtinerea unui apect tip “hollywood” al unghiului mandibular;
♦ Ingrijirea gatului si a decolteului prin hidratare cu acid hialuronic, mezeterapie cu vitamine, aminoacizi, peeling chimic;
♦ Indepartarea excesului de grasime de la nivelul barbiei;
♦ Corectia puffy eyes, sau ochi umflati, cu ajutorului unui tratament cu laser Endolift sau PB serum sau chiar un tratament cu enzime;
♦ Corectie imperfectiuni nas, ridicarea varfului nasului cu acid hialuronic sau Radiesse;
♦ Corectie sant nazogenian;
♦ Corectie barbie sau menton;
♦ Bionutrilift, tratament de mentinere a conturului fetei si de vitaminizare si hidratare;
♦ Corectia conturului fetei cu acid hialuronic/ Radiesse sau fire resorbabile;
♦ Corectia cearcanelor, dar si a aspectului obosit al fetei cu acid hialuronic, combinat cu vitamine si aminoacizi. 

 

Generatia Z – iGeneration, Centannials  sunt cei nascuti de la mijlocul anilor 1995 pana in 2015.  Ei vor fi viitorii adulti ai planetei, primii care s-au nascut cu noua tehnologie. Se presupune ca datorita expunerii la tehnologie, ei vor fi foarte selectivi in invatare, in educatie, in alegerile din viata. Sunt foarte diversi, extrem de flexibili, independenti, comunicativi. Se spune ca ei vor schimba lumea impreuna cu urmatoarea generatie.

 

Generatia Alpha este cea cu cu persoanele nascute dupa 2015. Ei vor schimba cu adevarat lumea, deoarece tehnologia va fi si este parte integranta din existenta lor.

Publicat la: 16/06/2019

Ultimele articole