Dr. Daniela Catanas | Clinica dermatologie, estetica faciala

Dermatoscopie

Dermatoscopie

Dermatoscopia este o metoda de diagnostic care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii 10 ani, devenind un instrument foarte eficient in diagnosticarea, prevenirea si tratamentul afectiunilor canceroase de piele, musoase sau fanere (par si unghii).

Dermatoscopia se efectueaza cu ajutorul unui instrument special (dermatoscop), prin care se examineaza la dimensiuni mult mai mari si in conditii de luminozitate excelenta leziunile tegumentare, ale mucoaselor sau fanerelor.


Utilitatea practica a acestei examinari consta in stabilirea tipului de leziune examinata, benigna sau maligna si in stabilirea tipului de tratament aferent leziunii examinate. Astfel, o anumita leziune tegumentara poate fi excizata sau poate fi urmarita in evolutie pe o anumita perioada de timp.


Aparent este o investigatie simpla. Atentie insa, consecintele acestei investigatii pot fi extreme de importante! De aceea, asumarea responsabilitatii unui astfel de act medical trebuie dublata de foarte multa experienta. In plus, ca in oricare alt domeniu care presupune implicarea tehnicii, examinarea depinde si de performantele dermatoscopului utilizat.


Cine beneficiaza?

  • Pacienti cu multiple alunite/ nevi pigmentari.
  • Pacienti care au stat foarte mult la soare si au observant aparitia de noi leziuni pe tegument.
  • Pacienti care au observant modificari de culoare, marime sau forma la nivelul leziunilor tegumentare.
  • Orice pacient care doreste un examen de rutina.


Ghidurile internationale recomanda ca orice persoana sa efectueze un astfel de examen o data pe an indiferent de varsta.