Dr. Daniela Catanas | Clinica dermatologie, estetica faciala

Tratamente cu peeling chimic

Toata lumea a auzit de peelingul chimic ca fiind o metoda de tratament folosita in mai toate cabinetele de dermatologie si cosmetica.


Ce este peelingul chimic?

Peelingul chimic este o substanta chimica acida care produce o exfoliere/ indepartare chimica a straturilor superficiale ale epidermei, producand in acest fel o regenerare a acesteia.

Trebuie subliniat faptul ca un peeling chimic cu cat actioneaza mai profund in straturile epidermei noastre cu atat va produce o stimulare si o regenerare mai mare.

Pe baza adancimii de penetrare a unui peeling chimic aceste substante se clasifica in: peelinguri superficiale, peelinguri medii si peelinguri profunde.


Care sunt beneficiile peelingului chimic?

Peelingul chimic in functie de tipul de substanta folosita si de adancimea la care actioneaza in piele aduce urmatoarele beneficii:

  • netezeste si catifeleaza pielea;
  • da luminozitate si uniformitate in aspect si culoare;
  • hidrateaza si regenereaza;
  • netezeste ridurile fine si cele medii sau chiar profunde daca se foloseste un peeling chimic mediu si profund;
  • diminueaza pete maronii date de soare sau de probleme hormonale;
  • atenueaza si trateaza acneea;
  • atenueaza cicatricile post acnee sau post varicela;
  • atenueaza si trateaza rozaceea;
  • reverseaza procesul fotoimbatranirii;
  • atenueaza vergeturile.

Observam ca peelingul chimic poate fi folosit atat la adolescenti pentru a trata problemele date de acnee, dar si de persoane cu varsta inaintata pentru a rezolva problemele date de fotoimbatranire si pigmentatia data de varsta.

Cu cat afectiunea tratata este mai veche si implica straturile profunde ale dermului cu atat profunzimea si adancimea la care peelingul chimic actioneaza trebuie sa fie mai mare. Schemele de tratament si alegerea tipului de peeling chimic se face numai dupa un consult medical in prealabil.

Care este diferenta intre peelingurile chimice?

Peelingul superficial este un peelig care actioneaza doar la nivelul straturilor superficiale ale pielii, producand fie o roseata fie o usoara descuamare superficiala.
El este indicat celor cu piele sensibilă sau cu afectiuni care tin de partea superficiala a pielii, producand un efect de netezire si de catifelare.
Cele mai multe substante sunt de tip hidroxiacizi cu concentratii mici si aciditate mica.


Peelingul mediu actioneaza mai profund producand o stimulare mai mare de colagen si elastina decat peelingul superficial. Este indicat in special pentru tratamentul petelor maronii date de soare, al melasmei, al tegumentului fotoimbatranit , al cicatricilor post acneice si al ridurilor fine. El produce o roseaza mai mare si o descuamare semnificativa la nivelul pielii tratate.


Peelingul profund actioneaza si penetreaza pina in straturile profunde ale dermului producand practic o lichefiere a pielii si o regeneare totala a ei. Peelingul cu fenol este un astfel de peeling chimic. profund. Indicatiile lui sunt pentru o piele extrem de afectata de soare sau varsta, unde se doreste o regenerare toatala a dermului. El se realizeaza numai in cabinete de specialitate unde este necesara o stricta supraveghere, iar recuperarea este de minim 15-21 de zile.