Tratamentul santurilor nazolabiale
Santurile nazolabiale (nazogeniene) se formeaza intre obraz, aripa nazala si buze. Ele apar odata cu inaintarea in varsta, primele modificari fiiind vizibile in jurul varstei de 30 ani.
Printre cauzele aparitiei santurilor nazolabiale se regasesc:
♦ Pielea deshidratata si expunerile prelungite la radiatiile solare pot determina aparitia ridurilor de expresie in zona periorala si nazala;
♦ Pierderea de volum de la nivelul pometilor determina accentuarea santurilor nazale;
♦ Pierderea tonusului ligamentar si muscular odata cu varsta, determina ptoza obrajilor si accentuarea santurilor nazogeniene;
♦ Pierderea si resorbtia osoasa de la nivelul maxilarelor, fie datorita varstei fie datorita problemelor stomatologice, poate fi o cauza reala de adancire a santurilor nazogeniene.
Care sunt procedurile prin care putem trata santurile nazolabiale?
In urma consultatiei, stabilim care este cauza aparitiei santurilor nazogeniene si se trateaza atat cauza (deshidratarea, laxitatea tegumentara, musculara, pierderea de volum de la nivelul pometilor etc) cat si santurile nazogeniene ca atare. Iata mai jos cateva alternative la tratamentele destinate strict zonei nazolabiale:
♦ Tratamentele de hidratare cu acid hialuronic sau cu diferite produse folosite pentru mezoterapie pot fi o solutie buna in cazul in care pielea este deshidratata. Avantajul acestor terapii este ca se obtine o hidratare si o regenerare a intregii fete nu numai a santurilor nazale. In schimb, este nevoie de mai multe sedinte pentru a obtine efectul dorit.
♦ Tratamentele PRP (plasma imbogatita cu trombocite) sunt o solutie foarte buna pentru persoanele tinere care au nevoie doar de o revitalizare a tesuturilor. La fel ca si in cazul tratamentelor de hidratare sunt recomandate mai multe sedinte pentru a obtine o regenerare a pielii de durata.
♦ Umplerea cu acid hialuronic a santurilor nazogeniene este cea mai folosita metoda de tratament, efectul fiind imediat si de durata. Acidul hialuronic are rolul de a umple, volumiza zona tratata si de a o hidrata. In doar 15-20 de minute se obtine corectia santurilor, efect care dureaza pana la 1-1,5 ani in functie de calitatea si cantitatea acidului hialuronic folosit.
♦ Radiesse, este un filler cu cristale de hidroxiapatita, substanta care produce o stimulare de colagen propriu in locul injectat. Aceasta este o metoda de tratament foarte eficienta atunci cand vrem sa tratam santurile nazolabiale, dar totodata sa obtinem si o intinerire a tesutului. Ca si in cazul tratamentului cu acid hialuronic, efectul de umplere si de corectie a santurilor nazogeniene este imediat, iar efectele regenerarii si intineririi pielii sunt pe termen lung. Ele dureaza pana la 1,5-2 ani.
♦ Firele bioresorbabile PDO, de colagen pot fi o alternativa foarte eficienta pentru tratamentul santurilor nazogeniene. Efectul este in timp, prin formarea de colagen si intinerirea zonei tratate. Se obtine un efect foarte natural, care nu schimba fizionomia si dinamica fetei. Firele se insereaza imediat sub tegument, sunt foarte fine si nu se simt la palpare sau la miscarile fetei.
♦ Firele APTOS spiralate sau impletite sunt o alta varianta de tratament. Efectul este unul imediat prin volumizare dar si de durata prin intinerirea si umplerea santurilor cu colagen propriu. Firele APTOS se resorb in totalitate in 1,5 ani, dar efectul de umplere poate dura intre 2 - 2,5 ani. Ca si in cazul firelor PDO, firele APTOS se insereaza in zona nazala, imediat sub piele, sunt foarte flexibile si se adapteaza miscarilor fetei. Tratamentul dureaza 15 minute, iar efectul lui se mentine aproximatix 2 - 2,5 ani.