Tratament integrativ individualizat pentru neoplazii
Se adreseaza in special pacientilor cu afectiuni maligne care au efectuat chimioterapie si/sau radioterapie si in cazul carora nu s-a obtinut un succes terapeutic, sau pacientilor care din diverse motive refuza chimio- sau radio-terapia. In primul rand insa incurajam fara rezerve toti pacientii sa urmeze un tratament oncologic alopat sub indrumarea unui medic oncolog; aceste tratamente desi sunt insotite de reactii adverse severe binecunoscute au beneficii pe termen mediu care depasesc riscurile, au fost bine studiate si au o rata de succes in marea majoritate a cazurilor de peste 50% la 5 ani de la inceperea tratamentului.
Strategia terapeutica folosita in tratamentul integrativ se bazeaza pe urmatoarele repere:
I. Evaluarea pacientului folosind analizele efectuate la care se adauga analize suplimentare (inclusiv electrosomatografie – biorezonanta) in functie de patologie si complianta (implicarea) pacientului. Pe langa imagistica si examenul anatomopatologic, un accent sporit se pune pe imunohistochimie si utilizarea markerilor tumorali pentru a evidentia specificul patologiei respective;
II. Propunerea unei scheme terapeutice care implica una sau mai multe tipuri de administrare a extractelor naturale si substantelor medicamentoase: aplicatii topice (pe piele), oral (pe gura), parenteral (injectii), intravenos (pe vena). Substantele injectabile sunt standardizate si comandate de la producatori cunoscuti din SUA, Germania, Marea Britanie, Elvetia. Preparatele topice sunt produse de echipa noastra folosind exclusiv extracte din plante, iar preparatele orale vor fi luate de pacienti din farmacii si magazine tip Plafar;
III. Eficacitatea tratamentului administrat va fi urmarita prin repetarea imagisticii (ecografie, CT, RMN) si a markerilor tumorali, de preferinta in acelasi loc in care s-a facut initial analiza.
Sunt doua aspecte importante care trebuie mentionate:
- Tratamentul personalizat consta dintr-o combinatie de substante extrase din plante prin metode noi si substante folosite in cercetare si care inca nu sunt folosite pe larg in practica medicala. Multe din substantele folosite curent in chimioterapie sunt la origine extracte din plante administrate in concentratii foarte mari. Avantajul fata de chimioterapie este faptul ca se pot folosi concentratii mai scazute prin administrarea mai multor principii active, ceea ce reduce efectele adverse. De asemenea avem la dispozitie un numar mai mare de substante active din care putem sa alegem comparat cu numarul relativ restrans de substante folosite in chimioterapie. Astfel, daca un regim obisnuit de chimioterapie implica 2-5 substante active in doza mare, o terapie integrativa are in mod tipic peste 10 substante active in doze mai apropiate de cele fiziologice (in special in cazul administrarii topice si orale).
- Desi unele plante folosite au fost si sunt utilizate etnoiatric (tratamente traditionale naturiste), alegerea componentelor – in special cea injectabila - se face strict in urma analizelor care documenteaza specificul tumoral, cu substante al caror mod de actiune este bine stabilit prin cercetari de laborator la nivel celular, nuclear si genetic (ex. inhibitori bcl, activatori p53, inhibitori NFkB, etc.). Acesta este motivul pentru care substantele injectabile comandate de la producatori consacrati (Sigma Aldrich, Fisher Scientific, etc.) costa cateva sute de euro flaconul. Avand insa 4 modalitati de administrare, tratamentele pot fi individualizate pentru o complianta optima si sub aspect financiar.
Va oferim sprijinul nostru in lupta cu cancerul,
Dr. Felician Stancioiu si Dr. Daniela Catanas