Dr. Daniela Catanas | Clinica dermatologie, estetica faciala

Acneea - cauze, tratament si metode de preventie!

Acneea este o afectiune des intalnita, in special la adolescenti, dar si la adultii tineri, care aduce prejudicii de ordin estetic si chiar tulburari emotionale.  In ultimul timp, apare din ce in ce mai frecvent la maturitate, afectand mai mult de 70% dintre adultii cu varste intre 20 si 50 de ani. Ea este intalnita mai des in cazul femeilor, decat al barbatilor.

Acneea la adulti se manifesta in special sub forma unor papule sau noduli pustulosi sau eritematosi, durerosi, situati cu precadere atat in partea inferioara a fetei, la nivelul maxilarului, a barbiei, a gatului, dar si a spatelui si pieptului.

In ciuda problemelor cauzate de acnee, cu un tratament corespunzator si cu o ingrijire atenta, putem rezolva aceasta afectiune.

 

Care sunt cauzele aparitiei acneei

In cazul acestei afectiuni, exista o multitudine de cauze care pot actiona singular sau impreuna:

♦ Exces de sebum - substanta uleioasa produsa de glandele sebacee ale pielii. Sebumul in exces se acumuleaza la nivelul glandei, blocheaza porii, favorizeaza inmultirea bacteriilor, ceea ce duce la inflamare si infectie.
♦ Dezechilibru hormonal prin productia in exces de hormoni masculini sau nivele anormale ale hormonilor feminini. Acest lucru se poate intampla in timpul sarcinii, premenopauzei sau menopauzei, tratamente de fertilizare, etc
♦ Anumite medicamente, precum antiinflamatoare de tip corticosteroizii, care pot favoriza aparitia acneei la adulti.
♦ Stresul in exces este un alt factor care poate favoriza aparitia acneei, prin dezechilibre ale hormonilor tiroidieni si suprarenali.
♦ Tratamente cosmetice neadecvate, in exces, sau folosirea de cosmetice necorespunzatoare tipului de ten sau problemelor tenului.
♦ Anumite ticuri  nervoase sau gesturi precum punerea mainilor pe fata, sprijinirea fetei ii palma, obisnuinta de a “stoarce”/trata mecanic orice bubita de pe fata.
♦ Anumite alimente daca sunt folosite in exces pot favoriza aparitia acneei daca sunt prezenti si alti factori declansatori. Exemple de astfel de alimente: produsele lactate si alimentele procesate cu un continut crescut de zaharuri,  alimente bogate in grasimi saturate, precum produsele de tip fast food, alimente cu conservanti, coloranti, potentiatori de gust, etc

 

Tratamentul acneei

In primul rand trebuie identificati factorii care au stat la baza declansarii acneei. Recomand un set de analize de sange pentru a stabili daca pacienta/pacientul se confrunta cu afectiuni hormonale sau daca exista alte cauze interne. Orice tratament trebuie personalizat in functie de patologia pacientei/pacientului, de tipul de ten si stilul de viata.In principal, tratamentul trebuie sa includa urmatoarele etape:

♦ Curatarea tenului cu geluri sau spume care sa nu irite fata;
♦ Folosirea unor seruri sau creme antiacneice care sa regleze secretia de sebum (seruri sau creme care sa contina retinol, hidroxiacizi blanzi, peroxizi, sau creme cu antibiotic);
♦ Folosirea unor creme si seruri hidratante, reparatorii pe timpul zilei, care sa refaca pielea iritata, afectata;
♦ Folosirea unor creme/ seruri cu antioxidanti puternici;
♦ Pentru cazurile mai severe, sunt recomandate si medicamentele cu antibiotice sau derivati de vitamina A. De asemenea, exista anumite medicamente care ajuta la eliminarea bacteriilor de la nivelul pielli sau care pot regla excesul de sebum.
♦ E bine de stiut ca pana la 60% din cazurile de acnee in randul femeilor sunt datorate dezechilibrului hormonal prin aparitia de cosuri inaintea menstruatiei. Tocmai de aceea, terapiile hormonale au importanta lor. Pilulele contraceptive care contin atat estrogen cat si progesteron sunt eficiente impotriva acneei, desi pacientii trebuie sa evalueze riscurile, inclusiv aparitia cheagurilor de sange.
♦ Tratamente efectuate in cabinetele dermatologice precum peelingul chimic, terapiile cu laser fractionat, laser cu lumina albastra, mastile profesionale antiacneice, tratamentele PRP ajuta la ameliorarea si accelereaza vindecarea acneei.

 

Cum prevenim aparitia acneei

Sunt numerosi factori care pot cauza aparitia acneei, tocmai de aceea trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte pentru a evita sau controla aparitia acesteia. Modul de ingrijire si stilul de viata au un rol important in mentinerea starii de sanatate. La ce anume trebuie sa fim atenti?!

♦ Produsele de ingrijire pentru par, fata si corp contin uleiuri. Acestea pot bloca porii si pot influenta aparitia acneei, mai ales daca tenul are tendinta sa fie un pic gras sau mixt. Daca folosesti un demachiant pe baza de ulei este bine sa speli fata cu apa si sapun dupa folosirea acestuia.
♦ Evitarea folosirii unui machiaj excesiv zilnic si timp indelungat. Machiajul acopera porii si favorizeaza aparitia comedoanelor si a acneei. In timpul orelor de sport, evita pe cat posibil machiajul. Chiar si cosmeticele fara ulei si noncomedogenice pot bloca porii in timp ce transpiram.
♦ Evitarea atingerii fetei. Contactul fetei cu mainile murdare determina dezvoltarea bacteriilor si favorizeaza infectii la nivelul pielii. „Stoarcerea” cosurilor determina inflamatie si dezvoltarea florei microbiene, cu alte cuvinte aparitia de noi pustule si cicatrici postacneice dupa vindecare.
♦ Evitarea folosirii de produse exfoliante in exces si a spalarii exagerate. Recomand o demachiere delicata, apoi spalare cu un sapun bland o data sau de doua ori pe zi. Foloseste doar produse destinate tratarii acneei, recomandate de medicul dermatolog. Aceste produse nu trebuie sa irite sau sa usuce foarte tare tenul. Produsele exfoliante se folosesc de 1-2 ori pe saptamana!
♦ Eliminarea stresului si a anxietatii. Cand esti stresat/a, corpul tau produce hormoni de stres, precum cortizolul, care poate stimula o supraproductie de sebum la nivelul glandelor sebacee din piele. Orice sport sau activitate care te ajuta sa te relaxezi, poate fi benefica pentru sanatatea pielii tale, asa ca nu ezita sa o incluzi in programul tau zilnic.
♦ Atentie la transpiratie. Se recomanda un dus imediat dupa orice exercitiu fizic solicitant. In timpul activitatii fizice, transpiratia se amesteca cu grasimea de la suprafata pielii inchizand porii. Daca un dus rapid nu este posibil, foloseste un prosop pentru a sterge excesul de transpiratie si schimba hainele cu unele uscate. Hainele stranse si transpirate pe corp pot favoriza aparitia acneei pe piept, spate, coapse sau in alte parti ale corpului.

Publicat la: 27/05/2020

Ultimele articole